Komitmen.

Baru empat bulan aku di kuala lumpur, banyak benda berlaku sampai satu tahap aku rasa tak boleh bernafas dengan diri aku sendiri. . 

Kuala Lumpur betul betul membunuh.

Bila kau fikir banyak komitmen dalam kehidupan kau, kau kena redha dengan perancangan tuhan. Sebab itu bila kau ada komitmen, benda itu jadi wajib. Nak tak nak kau kena buat juga . Jadi tuhan nak kau jadi orang yang berguna.

Banyak benda yang kau kena tinggalkan dan simpan. Dan kau kena jadi cukup dewasa untuk kau rasa tanggungjawab supaya kau sanggup tinggalkan.

Kau tau, kadang kadang kau ingat kau tau dan kau rasa ready yang sebenarnya tak. Kau rasa kau tahu, tapi macam biasa ayat paling gemar orang guna, tuhan lebih tahu.

Kau rasa kau nak commit untuk sesuatu. Kau rasa kau lebih bertanggungjawab. Tiada lagi istilah main main. kau akan rasa, dengan komitmen kau dapat jadi kau seorang lelaki yang bagus. Ada matalamat hidup.

Beberapa perkara yang aku belajar ialah, jangan rancang, spotan, ikut flow tapi bukan membabi buta dan fikir sebelum buat keputusan dan jangan menyesal dengan segala keputsan. Jangan.

Beberapa benda yang kau tak boleh nak lawan bila itu ketentuan.

Mati dan Jodoh.

No comments: