TUTORIAL : UPDATE BLOG MELALUI BB .

Untuk korang yang tak tahu lagi , update entry baru melalui blackberry .

Dia ada dua step , satu untuk blog satu untuk blackberry anda .

Step 1 , blog korang .

Mula mula .

1 . Masuk dashboard .



2 . Pergi setting dan pilih email / mobile .



3 . Pastu tengok feature posting options , ada email posting email address .
4 . Dekat 'secretwords' dia suruh isikan , isi ikut korang .

contoh : fezalmohd.comel@blogger.com

5 . Tukar butang 'Disabled' kepada butang 'Publish email immediately .
6 . Save setting .


Step kedua , blackberry anda .

1 . Pilih email , create new email . Pastu hantar kepada address yang korang buat masa dekat setting blog tadi contoh , fezalmohd.comel@blogger.com .
2 . Subject dalam bb merupakan tajuk untuk entry baru korang .
3 . Masukkan cerita korang serupa cerita email via bb .
4 . Akhirnya pilih options dan send .

Kelebihan ,

1 . Mudah dan cepat .
2 . Jimat masa .
3 . Masa jejalan nampak benda menarik nak dikongsikan terus update blog .

Notkaki : ramai sekarang guna bb , nokia , iphone online , nanti gua buat entry cara nak jadi blog korang mesra phone .

13 comments:

ARC™ said...

fast update=crappy post=xde org bace....tp kalau pandai tulis walaupun pendek takpelahhhh

ika honey bunny said...

saya tak ada BB. saya ok. T______T

fezaL Mohd said...

ARC : haha ilek la . marah pulak jgn emosi .

ika : saya pon .

nurul_luq_luq said...

poyo r comell

fezaL Mohd said...

nurul : diam la , buta it . hahah !

inibelog aca said...

sya suka blog niee.sbb memberi infomasi berguna..mari kita like ramai2...

fezaL Mohd said...

aca : heheh :)

ARC™ said...

kau bace ayat kat atas tu cmne yg ko nampak emosi? haih

Puan aiNa Rahman said...

info yg menarik..boleh digunapakai. tengkiu =D

fezaL Mohd said...

arc : mayb aku baca nada marah kot . hahaha .

aina : ok ok :)

.Dila Yusof. said...

katne nak buat email baru kat bb??kat browse ek??

~Sya~ said...

yeah dah berjaya...thanks...

FirZie83 said...

tq bro..da berjaya tapi ada sikit nak tanya pasal via bb nih..le bbm saya tak..pin bbm saya 29EDCCDB